W ramach realizacji pierwszego etapu projektu karpy szparagów poddaliśmy działaniu wody
ozonowanej w różnych stężeniach. Z uzyskanego materiału pobraliśmy próby do badań
laboratoryjnych oraz założyliśmy doświadczenie polowe metodą losowanych bloków.

Rys.1 schemat doświadczenia

Po wyjściu wypustek pobieramy po 10 wypustek z poletka i patrzymy
na uszkodzenia. Dodatkowo monitoring mszyc na 10 losowo
wybranych roślinach.

Dla celów monitoringu: na poletkach zaznaczonych “X” wystawiamy: 1
naczynie żółte, 1 pułapkę lepową, 3 kołki z klejem co 10 m. Razem: 9 naczyń żółtych, 27 kołków, 9 pułapek lepowych.

Monitoring co 2 tygodnie.

W etapie I zostały poniesione wszystkie zaplanowane wydatki inwestycyjne. Zbudowany został obiekt gospodarczy w miejscowości Poświętno, w którym zainstalowana została pełna linia do traktowania pozbiorczego szparagów, na którą składają się: instalacja chłodnicza, maszyna do mycia i cięcia szparagów, instalacja do ozonowania wody. Ponadto stworzony został prototyp opryskiwacza z wbudowanym na zewnątrz ozonatorem, który wykorzystywany był w dalszych etapach. Tak powstała infrastruktura była kluczowa do zrealizowania zaplanowanych badań.

Poniżej kilka  fotografii z realizacji projektu:

Instalacja do ozonowania w pakowalni

Pakowalnia

Opryskiwacz z instalacją do ozonowania wody

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *