ETAP II. Okres realizacji: od 01.07.2023 r. do 30.09.2023 r.
Na tym etapie zaplanowano 3 zadania badawcze realizowane przez pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu:
- Ozonowanie karp szparaga. Zakupione w poprzednim etapie karpy szparaga przed wysadzeniem na pole w Garbcach były moczone w ozonowanej wodzie (w pakowalni w Poświętnie z użyciem zakupionych instalacji) w celu zmniejszenia presji ze strony chorób i szkodników oraz poprawy siły wzrostu. Na polu zostało założone doświadczenie metodą pasów prostopadłych, w 3 powtórzeniach. Karpy ozonowane i nieozonowane zostały przebadane pod kątem występowania patogenów i szkodników.
- Traktowanie zebranych wypustek szparagów wodą ozonowaną. W pakowalni w Poświętnie przy wykorzystaniu zakupionych instalacji, myte były wodą ozonowaną wypustki szparagów zielonych pochodzące z pól w Grabcach i Biskupicach oraz zielone i białe z Poświętna. Świeże wypustki były badane pod kątem występowania szkodników oraz mikroorganizmów, które były identyfikowane do gatunku metodami klasycznymi i molekularnymi.
- Opryskiwanie gałęziaków szparaga wodą ozonowaną oraz aplikacja doglebowa. Na plantacji szparaga w Biskupicach zostało założone doświadczenie metodą pasów prostopadłych, w trzech powtórzeniach. W zależności od rodzaju szkodnika wykonany został monitoring nalotu owadów za pomocą pułapek zapachowych, białych lub zielonych kołków imitujących pędy szparagów pokryte lepem czy też roślin pułapkowych. Porażone przez patogeny rośliny zostały pobrane do badań laboratoryjnych. Identyfikacja mikroorganizmów będących przyczyną tych zmian została wykonana metodami klasycznymi, molekularnymi i biochemicznymi. Porównawczo, przeprowadzone zostały testy biochemiczne wybranych szczepów grzybów i bakterii wyizolowanych z ozonowanych i nieozonowanych roślin.

Pole szparaga przed opryskami
Kołki pokryte klejem służące do określenia liczebności agrofagów

Opryski na polu w Biskupicach

Opryski na polu w Biskupicach

Opryski na polu w Biskupicach

Przynęta dla owadów

Tablica lepowa